Vranckx – Kraambed Congo

(bekijk “kraambed Congo” op deredactie.be)

Voor het programma ‘Vranckx‘  reisde ik in 2010 samen met fotografe Lieve Blancquaert naar Congo om er een reportage over moeder- en kindersterfte te maken. De heropbouw van de gezondheidszorg is een prioriteit voor de Congolese regering, maar ze boekte geen vooruitgang.
Mondiaal beschouwd is voor veel vrouwen leven geven levensbedreigend.
Elke dag sterven 1.600 vrouwen en 5.000 pasgeborenen bij complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling. 99 procent daarvan in ontwikkelingslanden, het grootste deel in sub-Sahara Afrika. Congo breekt alle records: daar sterft een op de dertien moeders aan de gevolgen van zwangerschap. Zwangere vrouwen staan in Congo haast letterlijk met een been in het graf.

We trekken naar  Kasongo Lunda in de provincie Bandundu in het zuidwesten van Congo. Er wonen 140.000 mensen. We blijven er een week in het ziekenhuis waar er, als het goed gaat, drie dokters zijn. Dat is eerder uitzonderlijk voor Congo. Dokters en verplegend personeel worden flink ondersteund door de Belgische ngo Memisa. Zuster Ria, een Belgische zuster die al 33 jaar in het ziekenhuis werkt, betekent veel voor de gezondheidszorg in deze regio. Ze stampte er ook een verpleegsterschool uit de grond.
In één week worden er twaalf baby’s geboren; drie van hen zijn intussen gestorven. En één moeder zou het niet gehaald hebben mochten we niet toevallig in de buurt geweest zijn.

 

WIE DEED WAT?

Productiehuis: VRT - nieuwsdienst
Host: Lieve Blancquaert
Eindredactie:
Productie: Vrt
Regie & Camera: Joeri Vlekken
Montage regie: Filip Lenaerts
Montage: Michel Ronsmans 
Research: Lieve Blancquaert / Kristel Moerman - Memisa
Post - Productie: JACK THE CUTTER
Faciliteiten: Jaya's Wonder
Materiaal: Canon C300 met fotozoomlenzen / Sounddevices 
           Steadicam Flyer / Kessler Revolution Hothead
Zender: VRT - Een
Eerste uitzending: 5 februari 2015
Reeks 2 / Aflevering 4
Duur: 44′
coverfoto: Lieve Blancquaert