Birth Day

Kinderen krijgen is een universeel gegeven, maar verschilt heel erg van continent tot continent en van land tot land. Lieve Blancquaert, fotografe, journaliste en zelf moeder van twee, wil te weten komen hoe een bepaalde plek, cultuur of omgeving een nieuw leven beïnvloedt.

Als fotografe gaat ze op zoek naar sterke beelden, als journaliste is ze nieuwsgierig naar de menselijke verhalen en als moeder leeft ze zich in en voelt ze mee.

We stapten ontelbare bevallingskamers binnen (of wat voor een bevallingskamer moest doorgaan) en legden het prille begin van de baby’s hun leven vast. We leerden de ouders kennen tijdens één van de meest emotionele of soms meest dramatische gebeurtenissen uit hun leven. We namen deel aan feesten en rituelen en bezochten plaatsen die meer vertelden over de cultuur waarin het kind ging opgroeien.

Voor Birth Day trokken we naar China, Groenland, Koeweit, Brazilië, Kenia, Israël, België, Indië en de VS.

°Lieve Blancquaert

De regie werd verdeeld tussen twee regisseurs die elk nog een job in bijberoep deden. Ikzelf deed er nog de camera bovenop en Jeroen De Greef deed ook nog de klank, kwestie van de barensweeën niet te willen verstoren door een veel te grote tv – ploeg.

Birth Day maakt deel uit van een groter geheel, waartoe ook een boek en een fototentoonstelling van Lieve behoren. Het maakt ook deel uit van een trilogie: Birth Day; Wedding Day & Last Day.

Wedding Day werd uitgezonden in het najaar van 2015. Een productie waar ikzelf geen deel van uitmaakte omdat ik intussen zelf voor de derde keer de geboorte van mijn jongste dochter Romi mocht meemaken.

De Birth Day fototentoonstelling van Lieve Blancquaert liep intussen in  Brussel, Genève en Nederland. Het tv-programma zelf maakte ook een kleine wereldreis, het werd ook in een 10-tal andere landen uitgezonden waaronder Nederland (VPRO), Zweden (SVT) en  Brazilië.

WIE DEED WAT EN MET WIE? DE SMEUÏGE DETAILS VERNEEM JE HIERONDER.

Productiehuis: Sultan Sushi (R.I.P.)
Host: Lieve Blancquaert en redactie
Eindredactie: Bieke Pillen
Productie: Sandy Debecker
Regie & Camera: Joeri Vlekken
Regie & Klank: Jeroen De Greef
Montage: Jan Van der Weken
Research: Hanneke Vuylsteke
Post - Productie: Sultan Sushi
Faciliteiten: Lvl - Media & Jaya's Wonder
Materiaal: PDW f800 XDCAM HD / Canon 5D / Sounddevices 
           GoPro / Steadicam Flyer
Zender: VRT - Een
Eerste uitzending:  november 2013
Heruitzending: april 2015, 2018,...
Export: Nederland (VPRO) & Zweden (SVT), Brazilië,... 
Duur: 9 x 44′
coverfoto: °Lieve Blancquaert