Site pictogram Joeri Vlekken

Stemmen uit Iowa

bekijk “stemmen uit Iowa” op vimeo

-Documentaire roadmovie met Björn Soenens.

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2013 trekt VRT – journalist en Amerika – watcher Björn Soenens door de ‘strijdstaat’ Iowa, in het hart van Amerika.

Onderweg ontmoet hij mensen van allerlei slag, ieder met hun eigen kijk op hun land: de daklozen, de mensen met een baan maar die toch in hun auto leven, pastoors die actief aan politiek doen en het conservatisme prediken, gewone Amerikanen die hun president haten, zwarten die niets hebben zien veranderen, mensen die genoeg hebben van de manier waarop aan politiek wordt gedaan, mensen zonder papieren met een job die voortdurend leven met de angst te worden gedeporteerd, lage loonarbeiders die 60 uur per week moeten werken om rond te komen, mensen die moeten leven in aftandse trailerparken, boeren die lijden door de droogte, boeren die al hun maïs naar de ethanolfabriek voeren (van voedselboer tot brandstofboer).

Björn Soenens is tussendoor zelf te gast bij een bekende radiohost Jan Michaelson in Des Moines. En verder ook: de sfeer in ‘diners’ over heel Iowa, wapenfreaks die hun liefde voor wapens uitschreeuwen voor de camera, de campagne van een sheriff (ook die moet worden verkozen), de motelbewoners, de pijn van veteranenfamilies (een omgekomen zoon, opgelopen posttraumatisch stresssyndroom). Kortom: een staalkaart van Amerika  in 2013.

 Stemmen uit Iowa werd genomineerd voor de  AIBs awards 2013 in London – cat. International current affairs tv-documentary.

WIE DEED WAT EN MET WIE? DE SMEUÏGE DETAILS VERNEEM JE HIERONDER.

Productiehuis: VRT - nieuwsdienst
Host: Bjorn Soenens
Eindredactie: Björn Soenens
Productie: Sandra Vandevelde, Siska Meersman, Hanne Brasseur, Katrien Fauconnier
Regie & Camera: Joeri Vlekken
Fotografie & 2e camera: Jef Boes
Montage: Philip Van Hoof
Research: Mieke Groeninck, Ina Maes
Post - Productie: Het Huis, An Franckx
Mixage: Louis Vyncke (R.I.P.)
Faciliteiten: Lvl - Media & Jaya's Wonder
Materiaal: Canon C300 met fotozoomlenzen en
Zender: VRT - Canvas
Uitzending: 6 november 2013 
Duur: 52′
Mobiele versie afsluiten